Høstutstillingen 2008

Det er over 20 år siden Høstutstillingen sist ble vist i Stavanger, så det var jammen på tide. Det viste seg også på oppslutningen til RBRs omvisning.


Opprinnelig var det plass til 30 personer, men det tok ikke lang tid før påmeldingene var over 60 personer. Det medførte at omvisningen måtte deles på to kvelder. Undertegnede var med på den siste kvelden, og da var det 20 fremmøtte.

Elisabeth Søyland fra Stavanger Kunstforening var en inspirerende og kunnskapsrik omviser, og geleidet oss gjennom utstillingen mens hun satte søkelys på enkelte av verkene. Deretter hadde vi litt over en time til å gå rundt og betrakte verkene på egen hånd.

Høstutstillingen (som egentlig heter Statens årlige kunstutstilling) er unik på den måten at juryen velges av og blant norske billedkunstnere, utstillingen støttes av Staten, og det er fri innsendelse. Det betyr at Høstutstillingen er åpen for alle: bestemødre, onkler, tanter, kunstutdannede og amatører, der er ingen aldersgrense, ingen andre krav enn at du skal være bosatt og arbeide i Norge, eller være norsk og arbeide i utlandet.

Høstutstilling 2008 - 1

Mange har hatt den oppfatning at Høstutstillingen er til for å provosere, og at mye av det som blir antatt er av dårlig kvalitet og altfor eksperimentelt. Kanskje det kommer av at det vi vanligvis får vite om Høstutstillingen kommer fra kunstkritikere i Oslo? Kanskje ikke alltid de mest imøtekommende når det gjelder nye trender og nye teknikker? Vi kan forsikre om at så ikke er tilfelle i år, i hvert fall.

Høstutstilling 2008 - 2

I år kom det inn 4200 verk fra hele verden, 110 ble antatt. Det er en stor spennvidde innen kunstretninger og teknikker. Her er al

t fra Trash-art (Unproducts: Nature av Sten Are Sandbeck), en bil laget av gamle sko (the Route av Juan Andres Milanes, fabel-dyr

, (som var godt representert, kanskje påvirket av Narnia og Ringenes Herre) bla. veggarbeidet ”Floodland” av Johannes Høie, tegnet direkte på veggen i et hjørne av hovedsalen, til klassiske verk som den nydelige marmorskulpturen av en liten pike av Håkon Anton Fagerås kalt ”Trappetrinn (Maren min)”

Stor interesse vakte også den mekaniske skulpturen ”Twisted” av Bente Sommerfeldt-Colberg, for ikke å snakke om de tre store fotografiene ”Den nye jernbanen mellom Kina og Tibet I, II og III” av Vegar Moen. Det ga i hvert fall meg et inntrykk av uendelighet, tomhet og samtidig skjønnhet som jeg ellers bare kan få ved å betrakte stjernehimmelen fra et mørkt sted.

Blant det som gjorde sterkest inntrykk vil jeg også nevne den audiovisuelle installasjonen ”Honningrommet” av debutanten Ann Kristin Aanonsen Larsen. I et rom som duftet sterkt av honning var det bygget et rom av voksrammer fra bikuber med video projisert på rammene med bilder av bier og lyd tatt opp inne fra bikuben. Ved å gå inn i rommet var man ”inne i” bikuben.

Høstutstilling 2008 - 3

En stor del av utstillingen er viet video, video animasjon, multimedial rominstallasjon av 10 kunstnere i samarbeid, samt videoinstallasjoner av forskjellig art. Det er umulig å yte disse kunstverkene rettferdighet ved å beskrive dem med ord, så det er vel bare en ting å si:

Har du ikke sett Høstutstillingen 2008 ennå, så skynd deg til Stavanger Kunstforening! Du har frem til 2. november kl. 18. Utstillingen er åpen alle dager fra kl. 12 til kl. 18, og det er omvisning søndag 26.10 og søndag 2.11 kl. 14.

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse p RBR hjemmeside

Kontakt RBR eller EnterNett AS for opprette, avslutte eller endre informasjon om dine annonser p www.rbr-rapport.no