Kunsttur til Finnøy og Ottohuset - onsdag 18. juni 2008

Til tross for en heller grå ettermiddag, møtte 28 ivrige medlemmer av RBR frem for så å bli brakt med buss fra Stavanger og videre til Finnøy. Det er vakkert på Finnøy. Perlene er mange og vi skulle få oppleve tre av dem.


Vi kjenner lukta av tre. Ferskt tre, blandet med en lett aroma av linolje og tjære. På lave sko, semskede sko, sko med heler, innesko og utesko, forsøker vi å forsere rennende fosser og store sjøer med vann. Sindre bygger en bro og vi kommer oss mer eller mindre tørrskodd inn til et eldorado for en ekte trebåtbygger. Foran oss ser vi konturene av en drøm. Drømmen om å rekonstruere sluppen Restauratioen.

Bilde 2

"I Forgaas afreiste herfra fem Bonde-Familier med et dertil anskaffet Skib til America, hvor de vilde nedsætte sig, og vente at finde et Canaans Land. De vare forsynede med Proviant for tre Maaneder. De siges at henhøre til et Religions-Samfund, som i de sidste Aar her i Omegnen har vundet adskillige Medlemmer.”

Denne korte og noe upresise notisen, datert Stavanger den 7. juli 1825, sto å lese i avisa Den norske Rigstidende og markerer starten på den organiserte norske utvandringen til Amerika. De ”fem Bonde-Familier” var egentlig en gruppe på 52 personer; besetningen inkludert. Og det ”dertil anskaffede skib” var sluppen Restauration, Denne begivenheten førte til at Restauration ble Norges første emigrantskip og er dermed innskrevet i historien som en av Norges mest berømte skuter.

Bilde 5

En entusiastisk eier av Ryfylke Trebåtbyggjeri - Jan Magne Flesjå – tar oss med gjennom historien, via tekniske utfordringer og spørsmålet ”Hvordan så Restaurationen egentlig ut?”. Tollerne hadde de opprinnelige målene på båten, men noen tegninger fantes ikke. Flesjå kan opplyse, at malerier av båten kun er et produkt av fri fantasi. De har med andre ord båtens ytre rammer å forholde seg til, kunnskap om båttypen og deretter bygger de uten tegninger. En lydhør forsamling følger med. Litt sultne er vi, men det blir ordnet. Fingermat skal vi få. Nydelige smørbrød, som sant nok må spises med fingrene.

Fingermat

Neste stopp er Ottohuset. Et element av engasjement og dugnadsånd. Vi blir geleidet til huset av Tore Jensen, via to av Fabienne Auzolle sine installasjoner i hagen. Hun arbeider med tekstil og leire/clay. Installasjonene skal være 3 månder ute og man skal så se resultatet av værpåkjenningen. Det kan bli interessant, mener Fabienne.

Bilde 10

Ottohuset er et nydelig lite hus fra 1912 , som var våningshuset på Otto Haga sitt bruk på Judaberg. Huset sto til forfall fra 2003. Stiftelsen Ottohuset ble dannet i 2005 og arbeidet med å redde huset tok til. Huset er i brukt til kunst- og kulturformidling og offisiell åpning var 8. august 2008.

Ottohuset

Det er et flott stykke restaureringsarbeid, som er gjort. Vi finner flotte profilerte lister, gode og velholdte materialer, samt rester etter aviser og tapeter på veggene. Rommene er utsmykket med akvareller og tegninger, laget av Kjell Pahr Iversen. Inspirert av folk og natur på Finnøy og i Ryfylket. Videre er det bilder av Katrine Lund. Hennes bilder er unike. De har gjennomgått en prosess fra enkle objekt, som avbildes/avtegnes, bearbeides videre digitalt og settes i rammer med belysning bak. Til slutt finner vi flere skulputer i leire/kjeramikk, med antikke edelstener, formet av Fabienne Auzolle. Medlemmer fra enkelte av foreningene diskuterer ivrig og noe handel blir foretatt.

Bilde 17

Siste stopp på programmet er hos kunstneren Ivar Haugen. Han bor på en fantastisk eiendom. Et gammelt sveitserhus ligger i en solfylt helning, med en praktfull utsikt utover fjorden. I ateliéet hans er det tett, i tett, med kunstverk. Han foretrekker å arbeide med akryl, men har også noen litografier. En særegen humoristisk sans, fremkommer i noen små litografier. Dette til stor forlystelse for de fleste.

Ivar Haugen

Bilde 21

Takk til Sindre for et flott opplegg.

Nina Steen Læknes
18.06.2008

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse p RBR hjemmeside

Kontakt RBR eller EnterNett AS for opprette, avslutte eller endre informasjon om dine annonser p www.rbr-rapport.no