Referat fra RBRs studietur til Istanbul

Torsdag 5. september Gruppen på 22 som var så heldige å få være med på RBRs årlige studietur, denne gangen til Istanbul, vendte hjem etter fire dager spekket med innhold og opplevelser.
Etter Visa- og passkøer på flyplassen bar det i tett trafikk de om lag 15 kilometrene til Hotel Prince. På veien fikk vi en smakebit av byens lange historie, presentert av Elif Efe, den ene av våre to guider på turen. Hun kunne fortelle at Istanbul, med sine nær 15 millioner innbyggere, faktisk regnes som en av verdens største byer.
Vel installert på hotellet som holdt høy, internasjonal standard, fikk vi tid til egen disposisjon. Noen valgte å ta en tur på egen hånd og fikk snart sitt første møte med suvenirselgerne. Innpåslitne, ja vel, men forsøkene på å få akkurat deg til å velge akkurat deres butikk, er krydret med masse vennlighet, godt humør og en god del flørting dersom turisten er en kvinne.
Første kvelden la vi oss, mette av inntrykk og god mat fra en av de mange restaurantene i gåavstand fra hotellet.
Fredag 6. september vandret vi i strålende vær til Hagia Sofia, en av de største arkitektoniske kreasjonene i verden. Kirken ble gjenoppbygd av den bysantinske keiser Justinian i år 535 og omgjort til moské etter at ottomanerne overtok byen i 1453. I dag er den enorme bygningen museum og turistattraksjon. Vi fikk omvisning av lokal guide før vi gikk videre til en teppehandler som ga oss kort innføring i Tyrkias lange og stolte tradisjon med teppeknytting. Pågående og dyktige selgere fikk liten annen valuta for innsatsen enn interesserte tilhørere.
Etter lunsj besøkte vi Yerebatan Sarayi, Den bysantinske Cisterne, bygd av keiser Justinian i 532. Cicternen med alle sine søyler mener man må ha vært vannreservoar både for Grand Palace under den bysantinske perioden og for Topkapi-palasset under den ottomanske perioden.
Siden hadde vi tid for oss selv. Enkelte benyttet anledningen til å ta seg en liten hvil eller bestille tid til tyrkisk bad dagen etter, mens andre ruslet på egen hånd ut i byen.
Om kvelden var langbord gjort i stand på en hyggelig restaurant. For en mat vi fikk! Små forretter som i seg selv var nok til å mette hele gjengen; blekksprut, fennikel- og auberginsalater og mye, mye mer. Vi klarte ikke spise alt før hovedretten ble båret inn – trodde vi. Men neida. Etter vårruller og innbakt ost kom fisken, som ble toppet av søt dessert. Stappmette dinglet vi siden hjemover i tropenatten. Fortsatt var enkelte forretninger åpne, og innehavere vi hadde hilst på tidlig om morgenen virket like opplagt på å få i stand en hyggelig handel. Noen benyttet anledningen mens andre avsluttet kvelden med et glass vin på hotellets takterrasse med vid utsikt over Bosporusstredet. Nok en herlig dag var slutt.
Lørdag 7. september ble like innholdsrik som de to foregående. Første post på programmet var besøk i Den blå moské, der arkitektur, dimensjoner, utsmykning er overveldende. Midt i all prakten og besøkende fra all verdens kanter tasset 22 barbeinte RBR-medlemmer på teppet som dekket hele den enorme gulvflaten; vi kvinner med tildekket hår og tekkelige, ankelside tøystykker vi hadde fått tildelt ved inngangen.
Etter kyndig omvisning av vår guide og takk for lånet av alle remedier, ruslet vi i sommervarmen til Topkapi-palasset med tilhørende hage. Palasset, som ble bygd mellom 1459 og 1465, er beskrevet som det mest imponerende og fascinerende monumentet som fortsatt eksisterer fra det ottomanske riket. Vi fikk oppleve samlingene av porselen, våpen, smykker, kunst etc. og i etterkant ble det også tid til et besøk i den innholdsrike museumsbutikken.
Etter lunsj sto besøk i Grand Bazar på programmet. Labyrinten er en liten by i seg selv, med over 4000 små butikker under tak og dessuten fullpakket av mennesker. Basaren er en av de mest kjente og fascinerende av Istanbuls attraksjoner.
Det tyrkiske badet etterpå ble også en opplevelse utenom det vanlige. I de tre hundre år gamle vaskehallene fra den ottomanske perioden ble vi vasket, skrubbet og massert fra topp til tå, der sultanen og hans harem en gang gjennomgikk samme nytelsen. Det var en gullende ren gjeng som siden møttes til middag, denne gangen med kebab på menyen. Igjen ble mat servert i store mengder og jammen vanket det også vannpipe på enkelte rundt bordet, til latter og muntre tilrop fra resten av gjengen. Siste kvelden i Istanbul ble strukket i det lengste, vi visste så vel at det kan bli en stund til vi igjen får nyte vakre fløyelskvelder.
Søndag 8. september var det tid å sjekke ut av rommet før frokost og båttur på Bosporusstredet. Siden spiste vi lunsj på restaurant Orient Express, på jernbanestasjonen der Orientekspressen faktisk stanser og tilbyr mat til de reisende.
Da vi siden ventet på bussen som skulle ta oss til flyplassen, var det nesten vemodig å ta farvel med byen vi hadde fått oppleve i fire innholdsmettede dager. Vi kommer så gjerne igjen!

Torhild F. Jacobsen
Aftenbladets kunstforening

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse p RBR hjemmeside

Kontakt RBR eller EnterNett AS for opprette, avslutte eller endre informasjon om dine annonser p www.rbr-rapport.no