Referat fra kunstseminar i Haugesund

Haugesund og Scandic Hotel var stedet for RBRs årlige kunstseminar og Årsmøte for 2013. Alt i alt var det 35 deltakere som fikk påfyll både av kunst, kultur, god mat, og komfort på hotellrommet.


Seminaret ble åpnet med et, som vanlig, glitrende foredrag av Trond Borgen. Tittelen var «Er det noen kunst å lage kunst?», en tittel som selvsagt vakte nysgjerrighet hos tilhørerne. Han tok oss gjennom kunsthistorien og forklarte hvordan kunstbegrepet hadde endret seg opp gjennom årene ved hjelp av eksempler fra store kunstnere, både tidligere og nålevende. Et virkelig opplysende og inspirerende foredrag.

 Bernhard Østebø 

 Neste foredrag var en kunstnerpresentasjon ved Bernhard Østebø fra Karmøy. Han viste mange arbeider fra sin kunstnerkarriere, mye av det var kunstverk som er utsmykning i det offentlige rom. Han har bl.a laget en slags lavvo i Joadalen barnehage, der det er freset inn dyretegn på utsiden, som også går igjen inne. Hvert barn har fått sitt tegn, noe som er lettere for dem å kjenne igjen enn et navn med bokstaver.
 En gang drømte han om et betongelement som en slags skulptur, og senere fikk han anledning til å skape det i virkeligheten.
 Han liker å jobbe tverrfaglig, med andre typer kunstnere, og er en del av gruppen Initz. Den består av en fiolinist, en gitarist, en perkusjonist, og en billedkunstner. Han tegner på store flater med kullstift, mens musikerne akkompagnerer ham. Han viste utdrag av en slik improvisert konsert. Opp gjennom årene har det blitt mange kunstverk som er plassert i det offentlige rom. Et av dem er plassen foran Porsgrunn Rådhus. Der har han fotografert mennesker som gikk forbi, gjort skikkelsene stilisert og montert fotoene på plastplater som så er plassert «mellom elv og fjord». I Heddal Ungdomsskole var teamet «Universet». Her ble han inspirert av et Carl Sagan sitat: We are star stuff which has taken its destiny into its own hands.
 Av andre store installasjoner som vises i det offentlige rom kan vi nevne «Svømmere», i Sjøfartsdirektoratet, «Drømmer» i Asker VGS, og «Vassvegar» ved Vågåmo skole. Østebø arbeider også med grafikk, men som han sier, det er nærmest for å ha noe å selge.
 

 Haugesund Kunstforening 

Etter en god lunsj spaserte vi de få hundre meterne til Haugesund Kunstforening i pøsende regnvær. Der ble vi tatt varmt imot av Grethe Lunde Øvrebø. Hun tok oss gjennom historien til Haugesund Billedgalleri og Haugesund Kunstforening, og deretter fikk vi en kort omvisning på utstillingene til Magnar Moen og Simone Hooymans.

 Jan Terje Rafdal 

 Ettermiddagens program begynte med at kunstneren Jan Terje Rafdal fra Etne holdt et engasjert foredrag om Felix Figenschou og Kattekulturen på 1600-tallet. Det var ikke alle tilhørerne som var helt med på hva dette egentlig handlet om, men de forsto ganske snart at dette var en spøk. Jan Terje Rafdal har virkelig lagt seg i selen for å skape et helt eget univers rundt denne figuren og kattekulturen. I begynnelsen ville han bare holde litt leven med kunsthistorien, men etterhvert ballet det på seg med en egen kunsthistorie om kattekunst, en gravalvorlig bok som gjennomanalyserer kattekunsten, og malerier, tegninger og skisser av katter i menneskelige situasjoner. Virkelig morsomt.
 Men fra spøk til alvor; han gjennomgikk grundig hvordan han arbeider når han lager etsninger. Han arbeider med aluminium, sink eller kobber-plater, og forklarte hvordan han går frem for å lage kunstverkene.
 

Lørdagen åpnet med Årsmøte, som du kan lese mer om på «Om oss».

Så kom Trond Borgen igjen og trollbandt oss med foredraget «Himmel og helvete – fotografiet i samtidskunsten».

 Her var det mange tabu-områder som ble vist frem. Mange bilder var forskrudde kopier av gamle mesterverk, f.eks. Olympia eller Venus fremstilt som transvestitter, eller bildet av Maria og Jesusbarnet av da Vinci fremstilt som en grotesk kopi. Han viste mange foto som var manipulerte og viste paralleller til tradisjonell kunst. Mange tilhørere syntes nok ikke dette var særlig appellerende, men interessant var det.
 

 Annette Bryne 

Annette har gått den lange veien til å bli kunstner. Hennes første stilling som virkelig hadde noe med kunst å gjøre, etter å ha vært innom bl.a. Annonseavdelingen i Aftenbladet, var hos Figgjo Fajanse der hun tegnet dekor til servisene. Først da hun fikk sitt første barn og gikk ut i permisjon fant hun tid og inspirasjon til å drive med det hun hadde hatt lyst til hele livet: å lage billedkunst.

Hennes store inspirasjon er strandkanten, skjell, steiner, tang. Hun tar bilder og maler etter dem. Steiner i vannkanten har mange forskjellige strukturer og farger alt etter hvor og når bildene er tatt. Bildene viste hvordan hun hadde utviklet teknikken og hvordan farger og strukturer endret seg etter som tiden gikk.

 Etter et par år med «steinbilder» følte hun behov for å lage noe med mer farger, og begynte å eksperimentere med akvareller, Hun viste eksempler på hvordan hun arbeidet og hvordan teknikken endret seg etterhvert.
 Derfra var ikke spranget langt over til å arbeide med silketrykk. Hun ga oss en god innføring i hva som kreves for å lage silketrykk, noe som for oss «vanlige dødelige» til å forstå hvorfor et slikt kunstverk, selv om det trykket opp i 30 eksemplarer, ikke kan selges for en slikk og ingenting.
 Seminaret ble avsluttet med trekning av de fem flotte gevinstene, tre kunstverk gitt av kunstnerne og av Gunnar Tønnessen, en signert bok av Trond Borgen, og en bok om Felix Fiigenschou signert av kuratoren.
 Til slutt, takk til styret i RBR for nok et vellykket og variert kunstseminar, og til hotellet for god service.
 

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse p RBR hjemmeside

Kontakt RBR eller EnterNett AS for opprette, avslutte eller endre informasjon om dine annonser p www.rbr-rapport.no