St. Petersburg – vakker og harmonisk

Vi var 33 spente RBR-medlemmer som 18. September bordet flyet på Sola på årets studiereise som denne gangen gikk til St. Petersburg. En by få av oss hadde besøkt før, men som vi hadde hørt mye spennende om. Flyet gikk, som vanlig, grytidlig fredag morgen, men til gjengjeld kom vi frem tidlig på ettermiddagen, og fikk med oss en lengre sightseeing rundt omkring i sentrum etter å ha sjekket inn på hotellet.


2009_0920PetersburgSt0132

St. Petersburg er bygget etter en plan, det vil si at de fleste gatene er snorrette, brede, og med mye grøntområder innimellom. Små og store parkanlegg fantes overalt, med skulpturer og fontener. De mange vakre kirkene gjorde også sterkt inntrykk på oss. Bygningene i sentrum er stort sett av omtrent samme høyde, ingen skyskrapere, men vakre 1900-talls bygninger tydelig inspirert av italiensk arkitektur. Det skyldes at aristokratene, som var de som sto for byggingen av det meste, hentet arkitekter fra Italia, eller brukte arkitekter utdannet i Italia. De fleste bygningene var rene og nymalte i forskjellige pastellfarger, mye brunt og gult i forskjellige valører, men også rødt, blått og grønt. Ofte var bygningen malt i en farge, mens dekoren rundt dører og vinduer var malt hvit, noe som gjorde at det ikke virket kjedelig.

2009_0920PetersburgSt0022

2009_0920PetersburgSt0042

Etter bussturen var det tid for en timelang tur på elven Neva, som går gjennom byen. St. Petersburg ligger i deltaet der Neva renner ut i Finskebukta, og er anlagt på begge bredder og en rekke øyer. Det finnes hundrevis av broer over elva, sideelvene og kanalene, og broene over hovedgrenen av elven blir hevet om natten slik at før kl 2 om morgenen bør man være på riktig side, ellers er alternativet å bli fraktet over i båt, eller ta en svømmetur.

Etter kanalbåtturen var det enstemmighet om å kjøre direkte til restauranten der vi skulle spise middag, i stedet for å kjøre innom hotellet først, for alle var sultne siden vi ikke hadde spist noe siden vi landet kl. 13.30.

Lørdagen opprant med duskregn, men siden vi skulle tilbringe mesteparten av dagen enten i buss eller inndørs gjorde det oss ikke noe som helst.

Vi startet med besøk i Eremitasjen, kunstmuseet som ligger i Vinterpalasset. Vinterpalasset er en enorm bygningsmasse, og vi fikk selvsagt bare se en ganske liten del av det, men det var imponerende det vi så. Fantastiske mesterverk av Michelangelo, Rafael og mange andre kjente kunstnere, fantastiske dekorasjoner, møbler, dører, gulv og tak, det meste dekket av gull.

2009_0920PetersburgSt0062

2009_0920PetersburgSt0072

2009_0920PetersburgSt0058

Etter lunsjen gikk turen til det Russiske Museet, der vi fikk se kunst av russiske kunstnere, mange av dem forholdsvis ukjente for oss i vesten.

2009_0920PetersburgSt0090

Deretter besøkte vi den russiske kunstneren Alexander Grishin, kalt Grabor. Han er en Norgesvenn; han har oppholdt seg i Norge i flere perioder, og snakker også litt norsk. Vi ble fraktet til en av forstedene til St. Petersburg der det finnes mange av disse svære bomaskinene som russerne er kjent for. Digre, kompakte boligblokker med leiligheter. Men i denne delen av byen er toppleilighetene reservert kusntnere, siden de da kan få store vinduer, ofte med overlys, som gjør det mulig for dem å ha atelier hjemme. Vi kom inn i en mørk kjeller og ble stuet inn i en, for oss, gebrekkelig heis. Vi var ikke høye i hatten, men det gikk bra å bli løftet opp til 10. Etasje.

Maleri1v2

2009_0920PetersburgSt0091

Alexander Grishin hadde en liten leilighet, der plassen foran det store stuevinduet var hans arbeidsplass. Det ble trangt da 33 mennesker trengte seg inn, men det gikk likevel bra. Han fikk vist oss veldig mange av sine arbeider og fikk også solgt bilder til noen av deltakerne.

Besøket ga oss også en anledning til å se hvordan vanlige mennesker bor og lever i St. Petersburg. Det er et stykke fra den overdådige prakten i aristokratenes palasser.

Boligblokk

Boligblokk1

Om kvelden hadde vi fri, og vi ble enige om å møtes i hotellbaren før middag for deretter å gå i mindre grupper til forskjellige restauranter for å spise. Men vi likte oss så godt i baren at vi likeså godt bestilte mat fra hotellets restaurant og spiste i baren. Det gikk i kaviar og champagne og annen nydelig mat.

Søndag var solen fremme igjen, og det passet bra, for den ble for en stor del tilbrakt utendørs, i hvert fall for noen. Vi kjørte ut til Peter den Stores sommerpalass, som ligger ved bredden av Finskebukta. Anlegget er nesten en kopi av Versailles, Peter den Store ønsket at den skulle overstråle Versailles, og om han ikke klarte det, så er i hvert fall sommerpalasset like imponerende vakkert som Versailles, både utendørs og innendørs. Vi delte oss i to grupper, en gruppe som gikk inn i palasset, og en gruppe som foretrakk parken med alle de fantastiske statuene og fontenene.

2009_0920PetersburgSt0096

2009_0920PetersburgSt0121

Vi tok hydrofoilbåt tilbake til sentrum, og deretter var det lunsj. Om ettermiddagen besøkte vi marmor-palasset som ble bygget til en av elskerne til Katharina 2. Han fikk aldri noen nytte av det, for han døde før det ble fullført. Nå er det kunstgalleri, og vi fikk se en interessant utstilling av russisk samtidskunst.

Om kvelden hadde noen få klart å få billetter til ”Svanesjøen”, mens vi andre nøt et utsøkt måltid på en restaurant like ved hotellet.

Mandag formiddag var til egen disposisjon, og de fleste benyttet anledningen til litt shopping før bussen tok oss til flyplassen. Der måtte vi si farvel til vår eminente guide Helena, før det var tid for å takle sikkerhetskontrollen, noe som ikke var bare-bare. Noen fikk seg en del overraskelser, og måtte tømme ut edle dråper, mens andre følte at de nesten måtte kle seg naken for å slippe gjennom nåløyet. Men vi kom alle velberget ombord til slutt, og landet på Sola helt på tiden.

St. Petersburg er en nydelig by, åpen og innbydende, og har fantastisk mye å tilby en besøkende. Det ga mersmak, og mange av de som var med vil nok besøke byen nok en gang for å gå litt mer i dybden. Det vi fikk se var bare en smakebit, her kan man vandre i månedsvis uten å rekke over mer enn det aller viktigste. Bare alle de fantastiske kirkene er verdt et besøk.

En takk til RBRs styre som arrangerte turen, og ikke minst til vår guide, Helena, som loset oss trygt gjennom alle palassene og kunstsamlingene.

Guiden

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse p RBR hjemmeside

Kontakt RBR eller EnterNett AS for opprette, avslutte eller endre informasjon om dine annonser p www.rbr-rapport.no